Mephisto

Toneelgroep Maastricht

acteur

14 december 2011 t/m 23 februari 2012 grote-zaaltournee

Klaus Mann baseerde zijn beruchte roman Mephisto (1936) op ware gebeurtenissen. Erik-Ward Geerlings maakte er voor Toneelgroep Maastricht een nieuwe en ijzersterke bewerking van. Een aangrijpend verhaal over de mens die verstrikt raakt tussen ambitie en geweten.

Duitsland, jaren ’20. Na ‘de grote oorlog’ ontwikkelt de mens weer geloof in de toekomst. De wereld wordt opnieuw vormgegeven. Op allerlei gebieden worden grenzen overschreden, het culturele leven is bloeiend als zelden tevoren. Het stadsgezelschap van Hamburg vaart mee op de stroom van nieuwe mogelijkheden, onder aanvoering van hun grote acteertalent Hendrik Höfgen. Als in 1933 Hitler de macht grijpt, ontvluchten velen het land of ‘verdwijnen’ gewoonweg. Voor anderen gaan juist deuren open, zo ook voor Höfgen, wiens talent door het Nazi-regime wordt erkend en die alle kansen grijpt die hem worden geboden. In ruil daarvoor speelt hij voorgeschreven repertoire, zoals Goethe’s Faust, waarin hij jarenlang excelleert in de rol van de duivel Mephisto. Höfgen hoopt op die manier van binnenuit een tegengeluid te kunnen laten horen, maar kan nauwelijks voorkomen dat hij langzaam maar zeker troetelkind en speelbal wordt van de politieke macht.

tekst Klaus Mann
bewerking Erik-Ward Geerlings
regie Arie de Mol
spel Olaf Malmberg, Lore Dijkman, Freek den Hartogh, Hans Trentelman, Martijn van der Veen, Jessie Wilms, Bram De Win en Kathrin Gramelsberger (dans)
muziek Jef Hofmeister (liederen) en Ruud van der Pluijm (soundscape)
uitvoering muziek en arrangementen piano Freek den Hartogh
decor- en kostuumontwerp Theo Tienhooven
lichtontwerp Gé Wegman
dramaturgie Mart-Jan Zegers